Makanan yang Perlu Dielakkan Ketika Mengamal Ketogenik Diet

Makanan Mana Yang Anda Harus Elakkan Dalam Diet Keto?

Kami baru saja menggariskan makanan mana yang boleh anda makan pada diet keto dalam artikel kami sebelumnya. Jadi sekarang tiba masanya untuk melihat barang makanan yang perlu anda elakkan!Walaupun secara teknikal anda boleh mengambil makanan “dilarang” dalam jumlah kecil, lebih selamat untuk mengambil karbohidrat harian anda dari sumber karbohidrat rendah, berkhasiat seperti sayur-sayuran tanpa kanji , avokado, kacang, telur, ikan, yogurt Greek dan keju.

GULA

Sebarang jenis gula melainkan 4 jenis pengganti gula yang dibenarkan
1. Stevia
2. Erythritol
3. Xylitol
4. Latto

Makanan berkarbohidrat berikut sebaiknya dielakkan kerana mereka akan menjadi sebahagian besar sumber karbohidrat harian anda, walaupun anda memakannya dalam jumlah yang sedikit.

Biji-bijian bijirin

Roti, beras, pasta, bijirin, keropok, bir, dan hampir semua produk bijirin mempunyai kandungan karbohidrat yang tinggi.

Nota : Sebagai pengganti bijirin, anda boleh makan sayur-sayuran spiral ( zucchini) atau mi shirataki (konjac). Kedua-duanya rendah karbohidrat.

Sayuran berkanji dan buah- buahan tinggi gula

Contoh sayur-sayuran berkanji adalah jagung, kacang peas, kentang, kacang lima, jagung, dan pisang. Ini mempunyai kandungan karbohidrat tinggi dan tidak mesra keto.

Sebilangan besar buah- buahan juga padat karbohidrat. Oleh itu, walaupun berkhasiat, anda tidak digalakkan untuk mengambilnya dalam diet keto. Contoh pengecualian adalah avocado, isi kelap adan segala jenis berries.

Yoghurt Berperisa

Walaupun yoghurt Greek sesuai dengan diet keto untuk diambil sebagai sumber diet keto , tetapi pengeluar sering menambahkan gula untuk mengubah rasa asli yoghurt tersebut.Selain itu, kebanyakan yoghurt biasa juga mempunyai jumlah laktosa yang tinggi (kecuali yoghurt asli )

Jus buah

Sebilangan besar buah-buahan tidak sesuai dengan diet keto dan itu terutama apabila anda memakannya sebagai jus, kerana proses jus menghilangkan serat, menyebabkan kandungan karbohidrat dan gula yang lebih tinggi dan mampu menigkatkan kadar insulin yang lebih ketara.

Kerepek dan keropok

Makanan ringan ini dibuat dari sumber yang tinggi karbohidrat dan tidak sesuai dengan diet keto.

Barang bakar

Roti,Kek, Biskut, Coklat, Custard. Makanan yang dibakar ini, selalunya diperbuat daripada gabungan item makanan yang tidak lulus diet keto, mempunyai kandungan karbohidrat yang terlalu tinggi dan menjadikan ia tidak mesra keto.

Ini bukanlah senarai lengkap. Terdapat banyak lagi item makanan yang tidak sesuai dengan diet keto kerana kebanyakannya mempunyai kandungan karbohidrat yang sangat tinggi sehingga tidak sesuai dengan kadar karbohidrat harian anda dalam mengamalkan diet keto.Oleh itu, anda harus mengelak pengambilannya dan semak dulu fakta nutrisi setiap produk.

Sekiranya ada persoalan atau pertanyaan, boleh tekan butang di bawah untuk kami bantu!